Ja, varför ska man välja just en dvärgschnauzer?

Det var inte självklart för mig efter min första dvärgschnauzer att välja samma ras igen.

Totte, som min första dvärgschnauzer hette, fick jag när jag fyllde 15år och han blev 15år gammal! Frisk till sista dagen och under sitt liv tävlade vi agility, lydnad och viltspår!86
Det sistnämnda älskade han och var suverän på och han gick sitt sista spår 14år och 8mån gammal!

När han dog sörjde jag och alla som fått förmånen att lära känna honom, och jag tänkte att vi kommer aldrig mer hitta en sån perfekt dvärgschnauzer igen så vi får byta ras!
Men många kennelbesök, timmar av letande i hundböcker och uppsökande av rasklubbar insåg jag att dvärgschnauzern är den perfekta hunden för mig!! OCH för många andra!!

Den är i och med sin storlek väldigt behändig, och trots att det är ett slentrianmässigt använt uttryck, så är det "en stor hund i liten förpackning"! Dvs den följer mer än gärna med på 1mila-vandringar varje dag men skulle man inte själv orka det en dag så nöjer den sig ändå! Man kan utan problem träna lydnad, agility, spår och sök i olika inriktingar mm. Men tricks och konster uppskattas också! Bara du aktiverar din dvärgschnauzer

Ännu en av många fördelar med dvärgschnauzern är pälsen!! Trimras som den är så fäller den inte om man bara sköter pälsen som man ska. Det innebär att man trimmar (rycker bort de döda hårstråna i pälsen) sin hund ca 4ggr per år. (Vill man ställa ut sin hund blir det oftare.) Däremellan får man räkna med att ullkamma sin hund och sköta den genom att lägga ca en kvart varannan dag på att kamma igenom pälsen. Allt detta och lite till får ni självklart råd och hjälp med om ni köper en valp från oss!

Helhetsintrycket av en dvärgschnauzer skall vara en liten, kraftig, strävhårig, elegant och kompakt hund. Den skall vara en avbild av schnauzern men föminskad men får inte se dvärgartad ut. De är kloka, orädda, läraktiga och vaksamma hundar.

Ett typiskt drag hos schnauzer/pinscher hundar är deras avvaktande hållning mot främlingar. Det finns ingen rädsla eller aggression i detta sätt, den vill bara helt enkelt bilda sig en uppfattning om personen innan den accepteras. Självklart är detta individuellt och beror också mycket på hur man formar sin hund under dess uppväxt. Det är en aktiv hund utomhus men är i gengäld lugn inomhus!

Läs mer om dvärgschnauzerns rasstandard på : http://kennet.skk.se/rasinfo/pdf/FCI183.pdf

Hoppas ni finner nöje i att kika runt på våra sidor och läsa om oss och våra hundar - tveka inte att höra av er om det är något ni undrar över!

.